Varkensbedrijf Meijel in documentaire Euronews

Nieuws geplaatst op: 
31 maart 2016

Het vleesvarkensbedrijf van John Verhoijsen in Meijel is te zien in een film van EuroNews uit Frankrijk. Het bedrijf doet sinds vier jaar mee met een groot Europees programma van de Universiteit van Leuven over ‘Precision livestock farming’. Het programma wordt in september afgesloten, waarbij de resultaten in Brussel worden gepresenteerd. De documentaire is in mei te zien bij EuroNews in meer dan 200 miljoen huishoudens.

Voor het onderzoeksprogramma's zijn er camera's in de stal gehangen maar ook een hoestmonitor die de gezondheid van de varkens meet. Tevens zijn er Eye scan camera's opgehangen die continu het gewicht van de varkens bepalen. In het programma worden de dieren continue en geautomatiseerd gecontroleerd om de gezondheid en het welzijn van dieren te bevorderen de productiviteit te verhogen. 

"De sleutel tot het hele proces is het dier en de boer moet daarvoor zorgen," zei Professor Daniel Berckmans van de Universiteit Leuven. Volgens Berckmans is het een instrument dat de landbouwer helpt bij het toezicht houden op de dieren, terwijl de boer zelf de beslissingen blijft nemen.