Varkenshouder Leo van Lier trakteert zijn bijzondere koppel varkens op taart

Nieuws geplaatst op: 
28 september 2015

Varkenshouder Leo van Lier uit Heibloem trakteert zijn bijzondere koppel varkens op taart tijdens Werelddierendag

“Tante Door” en haar biggen moeten afstand tot veehouderij verkleinen

Leo van Lier is een traditionele zeugenhouder in Heibloem, en lid van het VarkensGilde Peel en Maas. Naast zijn duizend zeugen op stal houdt hij sinds kort ook nog een bijzonder koppel varkens in de buitenlucht. Met zijn outdoor varkens wil Leo de afstand tussen het varken en de consument verkleinen, en dat past mooi bij het doel van het VarkensGilde: draagvlak voor de varkenssector in de regio vergroten. Overal in de gemeente Leudal leven varkens maar bijna niemand ziet ze nog. En dat terwijl iedereen elke dag van het varken gebruikt. Is het niet het stuk vlees op het bord, dan wel de ingrediënten van het varken in de tandpasta, shampoo of drukinkt. Om zijn varkens tijdens Werelddierendag extra in het zonnetje te zetten, trakteert Leo zijn dieren aanstaande zondag 4 oktober op een speciale varkenstaart die door studenten van het Citaverde College in Horst is gemaakt. Iedereen is uitgenodigd om te komen kijken hoe de varkens dat vinden.

Voorbijgangers genieten nu net als wij, écht van varkens

De familie van Lier heeft een moderne zeugenhouderij in Heibloem waar alles draait om het laten geboren worden van gezonde, vitale biggen. Als ze oud genoeg zijn verkoopt hij de dieren aan speciale vleesvarkensbedrijven die de varkens laten opgroeien tot ze groot genoeg zijn voor de slacht. De moedervarkens in zijn bedrijf worden zorgvuldig verzorgd. Ze leven in comfortabele stallen waar altijd het perfecte klimaat heerst. Voor elke dier is er elke dag een uitgebalanceerde portie voer die de dieren gezond en in topconditie houdt. Toch besloot Van Lier om een koppel varkens buiten te gaan houden. Hoewel er in de gemeente Leudal heel veel varkens leven, ziet vrijwel niemand nog een varken. Bovendien wilde hij zelf ook graag ervaren hoe het is om varkens buiten te houden en te zien leven. Het is een bijzondere ervaring. Niemand heeft ooit gevraagd hoe de zeugen in zijn stal heten. Van het moedervarken dat een plek kreeg in de wei bij zijn boerderij, wil iedereen weten hoe ze heet. Het werd Tante Door omdat ze outdoor leeft. Haar biggen heten allemaal Ons Varken. Iedereen mag ervan genieten. Als het koppel biggen van Tante Door groot genoeg is, gaan ze naar de plaatselijke slager. Wie wil kan een kwart Ons Varken of een half Ons varken kopen voor in de vrieskist. De familie van Lier ervaart dat het leven van een buitenvarken voor- en nadelen heeft. Hij ziet dat Tante Door meer ruimte heeft om haar natuurlijke gedrag te vertonen. De varkens wroeten graag in de grond en Tante Door beschermt haar biggen fanatiek. Bij warm, koud of erg nat weer, zou Tante Door misschien wel willen ruilen met het leven in de stal.

De familie van Lier trakteert haar buitenvarkens rond 15.00 uur

Het buiten houden van varkens vergt een heel andere zorg en aandacht voor de dieren. Het is bewerkelijker, maar heeft ook zijn charme. Voorbijgangers zijn allemaal enthousiast over varkens. Zij kunnen nu net als wij, echt genieten van varkens. Aanstaande zondag 4 oktober is iedereen welkom om rond 15.00 uur te komen kijken hoe de outdoor varkens genieten van de speciale varkenstaart. De varkens van de familie Van Lier zijn te zien aan de Meijelseweg 18 in Heibloem.

Foto door Ger van de Bosch