Leerlingen van de basisschool uit Beringe op bezoek bij varkensbedrijf Theelen.

Nieuws geplaatst op: 
28 juni 2013

Samenwerking voor meer draagvlak in eigen omgeving

De afstand tussen het stuk vlees op je bord en het varken in een stal is voor de meeste kinderen en volwassenen, groot. Bijna niemand kan zo maar een varkensstal binnenlopen. 31 Varkenshouders uit de gemeente Peel en Maas verenigden zich in het VarkensGilde Peel en Maas om inwoners uit haar eigen omgeving meer inzicht te geven in de hedendaagse varkenshouderij. Op uitnodiging van varkenshouder Theelen bezochten vorige week woensdag  33 leerlingen van groep 6 van Basisschool St. Joseph uit Beringe het varkensbedrijf aan de Eelserstraat in Beringe. Voor de kinderen was het een ware belevenis om een echt biggetje te aaien of te knuffelen.

Vraag kinderen of ze ooit in hun leven een echte olifant hebben gezien en de kans is groot dat ze allemaal vol overtuiging “ja” roepen. Vraag kinderen in Noord-Limburg of ze ooit in hun leven een echt varken in een varkenshouderij hebben gezien en slechts een enkeling steekt zijn hand op. Door de strenge regelgeving in de varkenshouderij kunnen kinderen en volwassenen nooit meer zomaar een varkensbedrijf binnen wandelen. Juist daarom verenigden varkenshouders in de gemeente Peel en Maas zich om samen allerlei activiteiten te organiseren om hun omgeving met eigen ogen te laten zien hoe varkenshouders werken en hoe dieren leven in de Nederlandse varkenshouderij. Daarom ontvangen ze bijvoorbeeld regelmatig groepen burgers voor een rondleiding op één van de varkensbedrijven en presenteren ze zich regelmatig op evenementen in hun omgeving.

Zichtstal Op den Haegh. Wie zelf eens wil zien hoe varkens leven, kan overigens elke dag tussen 10.00 en 18.00 uur de speciale Varkenszichtstal aan de Heibloemseweg 7 in Panningen kosteloos bezoeken.