Varkenshouders uit de gemeente Peel en Maas kregen kraambezoek van kleuters uit Blerick

Nieuws geplaatst op: 
30 mei 2013

Samenwerking voor meer draagvlak in eigen omgeving

De afstand tussen het stuk vlees op je bord en het varken in een stal is voor de meeste kinderen en volwassenen, groot. Omdat bijna niemand meer zo maar een varkensstal kan binnenlopen, ontwikkelen varkenshouders overal in Nederland initiatieven om burgers met eigen ogen te laten zien hoe boeren voor hun varkens zorgen.

31 Varkenshouders uit de gemeente Peel en Maas verenigden zich in het VarkensGilde Peel en Maas om inwoners uit haar eigen omgeving meer inzicht te geven in de varkenshouderij. Op dinsdag 28 mei om 11.00 uur ontvingen zij de kleuters van SBO De Schans uit Blerick om samen te leren over het leven van pasgeboren biggetjes.

Vraag kinderen of ze ooit in hun leven een echte olifant hebben gezien en de kans is groot dat ze allemaal vol overtuiging “ja” roepen. Vraag kinderen in Noord-Limburg of ze ooit in hun leven een echt varken in een varkenshouderij hebben gezien en slechts een enkeling steekt zijn hand op. Door de strenge regels in de varkenshouderij kunnen kinderen en volwassenen nooit meer zomaar een varkensbedrijf binnen wandelen.

Juist daarom verenigden varkenshouders in de gemeente Peel en Maas zich om samen allerlei activiteiten te organiseren om hun omgeving met eigen ogen te laten zien hoe varkenshouders werken en hoe dieren leven in de Nederlandse varkenshouderij. Daarom ontvangen ze bijvoorbeeld regelmatig groepen burgers voor een rondleiding op één van de varkensbedrijven en presenteren ze zich regelmatig op één van de evenementen in hun eigen gemeente.

Op dinsdagmiddag 28 mei j.l. ontving het VarkensGilde een groep kleuters van SBO De Schans in Blerick. Zij leerden de afgelopen weken over dieren van de boerderij en hadden speciaal aandacht voor baby dieren. Hun thema op school sloten ze afgelopen dinsdag af met een speciaal kraambezoek in Zichtstal Op Den Haegh in Panningen. De kinderen leerden daar in de speciale bezoekersruimte over pasgeboren biggetjes.

Door speciale zichtvensters konden ze de zeugen en pasgeboren biggetjes goed bewonderen zonder dat de varkens het risico lopen om ziek te worden. Natuurlijk beantwoordden de varkenshouders ook de tientallen vragen van de kinderen die ze altijd krijgen. Die gaan meestal vooral over de geboorte, eten, poep en plas. Net als bij elk kraambezoek, horen bij dit kraambezoek ook beschuit met muisjes. Daarvoor zorgden de boeren. Wie zelf eens wil zien hoe varkens leven, kan overigens elke dag tussen 10.00 en 18.00 uur de speciale varkenszichtstal aan de Heibloemseweg 7 in Panningen kosteloos bezoeken.