Dierenarts Luc Boonen: "Bakens Verzetten"

Nieuws geplaatst op: 
4 juni 2012

Regelmatig zal dierenarts Luc Boonen zijn licht laten schijnen op actuele ontwikkelingen rond de varkenshouderij. Hierbij zijn eerste artikel. 

Als dierenarts in de praktijk, merk je daar ook wat van duurzaamheid?

Daar hoef ik niet lang over na te denken: “Wis en waarachtig!”, zou ik zeggen. Op dit moment is de varkenshouderij fors bezig om de bakens te verzetten. Minder antibiotica, luchtwassers, moderne mestverwerking, energiebesparing, ruimte-voor-ruimte, welzijnsverbetering, kom-in-de-stal, Weekend van het Varken: zo maar een aantal zaken die nu steviger op de kaart staan dan pakweg tien jaar geleden.

De varkenshouder die bij de blijvers wil horen kan ook niet anders. De maatschappelijke roep om verandering heeft geleid tot nieuwe inzichten, ook in de sector zelf.  Krappe marges beperken helaas nog het tempo van verandering. Daarin ligt voor de overheid nog een uitdaging. Een voorbeeld uit de praktijk: mestafzet is nu nog een pure kostenpost. Mest kun je beschouwen als een restproduct, maar ook als een bron van energie en mineralen. In veel andere sectoren brengen restproducten geld op. Als hiervoor een oplossing wordt bedacht kan de sector sneller veranderen en is de schaalvergroting als middel om de kosten te drukken ook niet zo nodig.

Terug naar de praktijk: diergezondheid en welzijn, datgene waar wij als dierenarts toch voor staan, wordt anders benaderd dan 10 jaar geleden. Niet ziekte, maar preventie is de basis. Veel bedrijven monitoren de gezondheid of vegen op bedrijfsniveau het stoepje schoon: als het kan worden ziektekiemen geëlimineerd en buiten gehouden.  Vaccinatie wordt strategisch ingezet, niet alleen voor het bedrijf zelf, maar ook om de kwaliteit van afgeleverde varkens te verbeteren.  Dit blijft niet zonder gevolg, het gebruik van antibiotica is sterk gereduceerd. Toegegeven: in het begin was er soms wel moed voor nodig, op termijn is het een kwestie van durven en beloond worden.

Varkenshouder, dierenarts, handelaar, slachterij, fokkerijgroepering, voederleverancier: zij allen bepalen samen het speelveld. Samenwerking tussen deze spelers kan ook voor het varkensbedrijf mooie resultaten opleveren. Veel problemen zijn multi-factorieel en alleen door een goed samenspel op te lossen. Steeds meer spelers raken hiervan doordrongen.

“Boer zoekt vrouw” heeft een impuls gegeven aan de belangstelling voor het boerenbedrijf. Door  strenge hygiëne-eisen kan de burger echter niet zomaar bij de boer gaan kijken.  Wij kunnen trots zijn op de zichtstal, die zodanig gebouwd is dat iedereen zomaar kan binnenwandelen en kennismaken met de varkenshouderij.  En dan het Varkensgilde. Als sponsor zijn wij vanaf het eerste uur betrokken bij dit initiatief.

Veranderingen gingen van schoorvoetend naar van harte. De varkenshouderij mag gezien worden,  staat midden in de maatschappij en is op weg naar een bestendige toekomst!

Dierenarts Luc Boonen
Dierenartsenpraktijk de Eenhoorn